10 любопитни факта за английския език, за които дори не сте предполагали

интересни факти за английския език

Ако вече сте навлезли в необятния свят на английския, сигурно, би ви било интересно да научите няколко интересни факта за този толкова популярен и приложим език. Без значение дали сте начинаещи, или се чувствате все по-уверени в комуникацията на новия език, с който да обогатите автобиографията си, следващите редове ще обогатят общата ви култура.

Вижте нашите избрани топ 10 любопитни факта за английския език, за които дори не сте подозирали.

  1. И на челна позиция за най-краткото смислено изречение в английския език се нарежда… „I am”! Нещо повече – то се употребява сравнително често, като служи и за положителен отговор при въпроси от всяка степен на сложност.
  2. Макар много британци да не искат да си го признават, истината е, че английският език произлиза от старо северно наречие, което се зародило в региона, обединяващ западната част на днешна Германия с Холандия. Същевременно, голяма част от думите са модификации на архаични или вече не толкова популярни френски думи.
  3. Всяка година се добавят цели 4000 нови думи в съвременния речник на английския език. Статистиката сочи, че около 75% от нововъзникналите думи през последните пет години са свързани с технологиите, дигиталната сфера и изобщо иновациите. Пример – през 2011 година към Оксфордския речник бе добавена абревиатурата lol (laugh out loud) като официална дума за нещо много смешно. И един допълнителен към този любопитен факт – само Шекспир е добавил цели 4000 думи в английския език със своето легендарно творчество.
  4. Повече от една четвърт от световното население владее английски език на някакво ниво. Тук включваме дори хора, които никога не са изучавали езика в училище или под каквато и да е форма на допълнителни езикови курсове. Фактори като местоживеене, работата или обкръжението все пак е допринесло за техните макар и крехки знания по английски.
  5. Най-често използваното съществително име в английския е „time”. Лично ние свързваме тази зависимост с често използваното съчетание „It’s tea time”. Не сте ли съгласни?
  6. В английския има четири често използвани думи, които не се римуват с нито една друга дума – month (месец), orange(портокал или оранжев), silver (сребро) и purple (лилав).
  7. Случвало ли ви се е да искате да съставите изречение с наречието за време вдругиден? Сигурно сте се чудили защо в английския няма такава дума. Вероятно сте се изразили, както биха се изразили 99% от владеещите езика, а именно със словосъчетанието „the day after tomorrow”. Но макар и малко хора да го знаят, за „вдругиден“ си има дума на английски език и тя е overmorrow.
  8. Най-старата все още използвана дума в английския език е “town”. Ами, тук, да ви кажем, нямаме някакво логично обяснение, каквото намерихме при “time”… Идеи?
  9. Съществува мнение, че английският е най-щастливият език. Заключението се прави на база съотношението на честотата при използване на думите щастлив и тъжен в различните езици. Оказа се, че в англоговорящите използват три пъти по-често думата „happy” отколкото „sad”.
  10. Твърди се, също така, че хората, които четат на английски език се делят на две групи. Едната от тях се слави с минимум три пъти по-богат речник от другата. Според едно проучване, хората, четящи художествена литература на английски език се радват на много по-добър запас от думи в сравнение с четящите научна литература на английски. Това ни дава основание горещо да ви посъветваме да обогатявате речника си с приятни романи и поезия на английски език вместо да четете новини или учебници…

А вие знаете ли някой интересен факт за най-популярния език в света, който случайно пропуснахме? Споделете задължително с нас – ще ни бъде интересно! А дотогава – не забравяйте да усъвършенствате английския си ежедневно и с голяма доза хъс, записвайки индивидуален курс при нас! Успех!

Вашият коментар