Най-чести грешки при учене на английски език

грешки при учене на английски език

Естествено е да се греши, когато се научава ново нещо. Това се отнася с пълна сила и за чужд език. В практиката са се откроили грешките, които ще споменем по-долу, а за да ви бъдем полезни, ще споделим и начините за тяхното преодоляване.

1. Учите отделни думи – да, научаването на думите поотделно е полезно занимание, но много по-важно е в какви изрази може да се ползват. Затова научавайки готови фрази, увереността ни по време на ползване на английски език ще е по-голяма. Когато срещнете непозната дума, запишете и изречението, в което се намира. Така ще сте сигурни, че значението й е точно за контекста и ще знаете как може да я ползвате.

2. Наблягате на граматиката – това не е точно грешка, но не е най-правилният път. Граматически правилното говорене не винаги (почти никога) не звучи естествено. Ползването на готови фрази, подходящи за случая е много по-добре, отколкото граматически верни думи с неподходящо подбиране. Естествено, не пренебрегвайте граматическото изучаване, но само в комбинация с практическо говорене, слушане и готови фрази.

3. Мислите, че четейки ще научите английски език – четенето е един от начините да се обогати речника, да се научат нови думи и фрази, но ако залагате само на това, за да научите езика като цяло, то ще ви бъде трудно. Пасивното владеене на езика, т.е. разбирате, когато ви говорят, когато четете, но не може да изразите мислите си, е резултат от тази грешка. Включете четенето на чуждия език като добавка за развиване на наученото.

4. Залагате на повторенията по време на учене – приключили сте с часът по английски (у дома или на курс в нашата езикова школа) и смятате, че вече сте овладели наученото. Да, това може да е така за два-три часа или два-три дни, но ако не повторите взетия материал, той ще избледнее. За да се „прехвърли“ от краткотрайната в дълготрайната памет, трябва да повторите научените фрази и изобщо материал на английски език, средно 200 пъти. Разбира се, става дума за повторения в продължение на няколко дни от време на време, след седмица отново се повтаря няколко пъти и след месец отново. Така запаметеното се затвърждава и става част от уменията.

5. Страхувате се от грешки – страхът, че ще се изразите неправилно на английски език е една от най-големите бариери за „проговарянето“ езика. Докато слушате английска реч, мисълта ви тече гладко, разбирате всичко и сякаш, и вие може да го кажете. Когато дойде ред да го направите, започвате да се чудите как бяха подредени думите. Това е една от най-неправилните тактики. За да говорите на английски език трябва да мислите на английски. Няма нищо срамно да допуснете грешка, ако след нея коригирате свой пропуск, така се усъвършенствате.

Изводи накратко:
• Учете готови фрази, а не само отделни думи.
• Не наблягайте само на граматиката, учете я, но не само нея.
• Говорете на английски, четенето е помощник, но не и учител.
• Повтаряйте наученото в продължение на няколко дни, след седмица, след месец.
• Мислете на английски.

Вашият коментар